söndag, juni 04, 2006

Finlandiseringsspöket finns alltjämt kvar

Amiral Kaskela talar om att allmän värnplikt är det ända möjliga ifall Finland vill ha ett trovärdigt försvar, Vanhanen bekräftar centerns negativa inställning till Nato och Hautalas tal i riksdagen väcker ett ramaskri. Det känns lite som om vi skulle ha gått bakåt i tiden...eller, kanske är det så att flera av våra beslutsfattare ännu lever kvar i finlandiseringens tidevarv?

För att börja med värnplikten och Nato. Ja, det nuvarande värnpliktssystemet har varit bra på många sätt och vis. Vår långa gräns till vår östra granne och alliansfriheten har varit argumenten. Under kalla krigets tid kan Paasikivi-Kekkonen linjen säkert ha varit strategiskt smart, fastän jag som vuxit upp under en tidsperiod då Sovietuniuonen mest varit ett kapitel i närhistorien har svårt att se ifall det alltid var riktigt nödvändigt att huka så mycket som Finland gjorde. Nu är situationen dock en annan. Finland deltar i mycket samarbete med Nato, och det är lite konstigt att frivilligt låta bli att delta i beslutsprocesserna. Jag tror starkt på president Ahtisaari då han menar att det är bra såväl för världen som för Finland, att allt fler länder deltar i så mycket internationellt samarbete som möjligt. Det är just så man undviker polarisering.
Ifall vi är militärt allierade tror jag inte på en föråldrad värnpliktsarmé. Vi bör ha manskap som klarar av att bemöta dagens hotbilder, maskap som får en bättre och mer specialicerad utbildning, manskap som kan utbildas kontinuerligt i reserven. Jag ser ingen som helst poäng med att upprätthålla en reserv som inte hålls med i utvecklingen. Jag ser inte heller någon poäng i att utbilda allt det 6 månaders manskap som utbildas. Dessutom, vad är det för stenålderstänkande som tvingar män till att utföra värnplikt medan kvinnorna inte måste? Alternativ kunde vara den av SU förespråkade modell med universiell värnplikt, där en del av årskullen skulle få militär utbildning och resten civil krishanteringsutbildning.
Ett annat alternativ vore yrkesarmè, eller helt enkelt att man skulle kalla in färre. Min favorit skulle vara en modell med frivillig värnplikt, som skulle kompletteras med uppbåd ifall platserna inte skulle fyllas.
Sedan Hautalas tal. Hurra för det! Mycket har talats om tid och plats, men Hautala har helt rätt i att kritisera Ryssland vid ett tillfälle då det märks och hörs. Det talas jämt om att vi måste prata om problemen i den ryska demokratin, men när någon äntligen talar om det blir det skandal. Skulle det gälla ett annat land så skulle det inte ha blivit ett liknande rabalder, men när det är frågan om Ryssland så blir vi hysteriska i äkta vsb-tida anda.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida