lördag, juni 16, 2007

Socialdemokratin behover fornyelse

Regnigt i Madrid. Kom hit igar efter att ha varit i Bryssel ater igen. Bryssel var lite battre denna gang, fore motet pa torsdag at jag en god croissant pa ett trevligt cafe medan den for Bryssel ovanliga solen sken pa mig.
I Madrid ar det som sagt regnigt. Staden kanns dock bra, har inte gjort sa hemskt mycket forutom last Hundra ar av ensamhet(helt fantastisk!) och promenerat lite omkring med nagra vanner.

Laste idag pa Yles websida att sdp:s partiordforande Eero Heinaluoma verkar fa utmanare pa nasta partikongress. I den alltmer personfixerade politiken ar ordforandebyte sdp:s anda changs att vinna foljande val...Heinaluoma ar visserligen en erfaren politiker med manga meriter, men det ar klart att hans konservativa betongsocialdemokratiska image inte ar den ratta i dagens lage. En yngre, ideologiskt modern kvinna kunde vara den ratta att lyfta sdp ur oppositionstrasket. Problemet lar bli att det i politiken ibland ar svart att bryta radande maktstrukturer trots att alla vet att det skulle behovas. Att misslyckas med att utmana etablissemanget leder latt till en politisk isolation och den egna karriaren inom partiet kan tyvarr stanna upp ganska hastigt. Detta ar inget unikt problem for socialdemokraterna i Finland. Till exempel i Frankrike har socialisterna stora svarigheter att omdefiniera sin politik och ta ett steg framat. Det ar dock en odesfraga for mainstreamvanstern i Europa att losa. Som det nu ar sopar hogern golvet i valen genom att anvanda vansterns retorik och vanda den mot dem. Traditionellt har vanstern setts som forandringskraften, men for tillfallet framstar det snarast som om vanstern ar konservativ och visionslos medan hogern ar den progressiva kraften.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida