tisdag, oktober 31, 2006

Mediakrig

Försvarsdepartementet i USA har vaknat upp och konstaterat att man i media framställs på ett negativt sätt gällande kriget i Irak. Därför har en ny enhet tillsatts med uppgiften att övervaka nyheter och bloggar som sprider "inaccurate news stories" som Rumsfeld kallar det om Irak.

"There isn't anything that's on the internet that's not accessible to them. They're on it all the time. They're very sophisticated users of it."

Sade vicepresident
Dick Cheney om Fienden.

"That's the thing that keeps me up at night"

Medgav Cheney om fiendens kontinuerliga "manipulering" av media.

Det är nästan skrattretande att beskylla "them"(detta välorganiserade, globala terrornätverk som det pratas om) för att lyckas manipulera media. Administrationen har ett nästan totalt inflytande över vad för bild som medlas speciellt i amerikansk media. Vem som helst som sett fem minuter på en amerikansk tv-kanal kan intyga detta.

Det är alltså väldigt oroväckande för republikanerna att folk i USA(globalt sätt har det ju varit så länge) faktiskt nu, trots Fox News, faktiskt är förargade över liken av amerikanska soldater som flygs hem från Irak till de sörjande familjerna. Irritationen tycks öka eftersom inga synbara förbättringar finns att se i Irak. Republikanerna åker hundratals kilometer i timmen mot en brakförlust i valen om några veckor - och en av orsakerna är Irakäventyret .

Att influera media är A och O i krigsföring. Detta lärde sig USA i Vietnam. Efter Vietnam fick man inte se mycket-Inga närbilder av gråtande barn, lik, ruiner och avslitna kroppsdelar. Nej, istället förmedlades bilder av lite rök någonstans långt borta och en studio med analytiker som 24/7 analyserade de nya presicionsbombernas effekt( som även finska politiker investerat i-presicionsbomber räddar ju liv). När USA gick inför sitt invaderande av Irak mådde jag illa varje gång jag knäppte på tv:n.

Nu får vi se vilken effekt denna kampanj har. Antagligen kommer flera journalister, dagstidningar, kolumnister och tv-kanaler bli beskyllda för antipatriotism, förrederi, kommunism, terrorism och allt vad det nu finns. Jag hoppas innerligt att den diskussionen inte kommer att mörklägga katastrofen i Irak.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida