tisdag, augusti 01, 2006

Internationell insats behövs

"We are not fighting against the Lebanese people. We are not fighting against its government. We are fighting terrorism and we will not stop the fight against them until we push them away from our borders". Ehud Olmerts kommentarer är förståeliga men ytterst fel. De är förståeliga för att Olmert tycks ha märkt att ett krig alltid är lättare att starta än att sluta- Israels regering är i den besvärliga situationen att alla möjliga lösningar kommer att framstå som ett nederlag. Olmert är inrikespolitiskt svag och kan varken stå på sig mot den israeliska militären eller mot folkopinionen som knappast blir positivare ju längre konflikten fortskrider. Hizbollahs raketer kanske inte tar livet av lika många som israels bomber, men livet i Israel är minst sagt obekvämt pga krisen. Till råga på allt framstår Hizbollah hela tiden mer som en moralisk segrare i den bemärkelsen att Israel hela tiden framstår som aggressivare och hänsynslösare pga de stora mängder civila som nu dör i Libanon.

Det internationella samfundet verkar lamslaget. Inga trupper kommer att skickas till regionen nu, åsikterna går alltför mycket i sär i FNs säkerhetsråd. Israel, stött av USA, vill att en internationell styrka sänds till området innan Israel slutar med anfallet. Resten anser att Israel först ska sluta med sina attacker. Hizbollah motsätter sig konsekvent en internationell styrka.
Läget verkar låst. I bakgrunden finns ideologiska och maktpolitiska skäl. USA tror antagligen att det är bättre på längre sikt att låta Israel slå till så hårt mot Hizbollah(och därmed dess understödare Iran) att maktbalansen i regionen rubbas mer till fördel för väst. Problemet är att detta inte tycks fungera. Istället finns det en risk att krisen ytterligare eskalerar. Vad om israel får för sig att med kraftmedel få stopp på vapenleveransen från Iran till Hizbollah? En skrämmande tanke. USA borde nu böja sig för den internationella opinionen och kräva ett direkt slut på våldet. Att låta fler människor lida är en dålig strategi på alla sätt.

EU:s roll har också varit svag. EU framstår allt mindre som en riktig spelare på den internationella arenan. En ytterligare aspekt är att Finlands ordförandeskap nu helt överskuggas av mellanösternkonflikten. Det är synd, det skulle ha varit intressant att få igång en diskussion om EU:s nordiska dimension.

Förövrigt: Jag rekommenderar inte demonstrationerna mot israel som organiseras i Helsingfors. Socialistförbundet hade igår kapat hela tåget, och istället för att vara en fredsdemonstartion blev det en demonstration mot "USA:s imperialism", och "Ei iskua Iraniin"-sloganen skallade. Dessutom fanns endel plakat med davidsstjärnan lika med hakkors etc. Det sistnämnda är förstås groteskt och motbjudande. Jag gick ifrån demonstrationståget efter ca 5 minuter. Dessutom tycker jag att man kunde organisera separata demonstrationer mot "USA:s imperialism" om man anser det nödvändigt. Men att göra det samtidigt som man kräver ett slut på våldet i Libanon är dumt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida