måndag, juli 17, 2006

krisen fortsätter

Dödssiffran i den eskalerande Mellanösternkonflikten har stigit till minst 150 dödsoffer i Libanon och minst 12 dödsoffer i Israel. Deprimerande.
Det är klart att Israels medborgare har rätt att bli skyddade mot hotet Hitzbollah utgör, och det är klart att Hitzbollah till en del är skyldiga till att fredsprocessen nu är mer på väg åt skogen än på länge. Lika klart bör det dock vara att Israels armé bryter mot internationell rätt och förvärrar situationen med sina attacker.

G8-ledarnas respons är föga övertygande. Mellanöstern är en spelbricka i ett internationellt maktpolitiskt spel, där Ryssland åter igen börjat visa intresse av att utgöra en stor spelare vid sidan av USA. Matti Vanhanen kommenterade idag på nelonens nyheter att problemen i Mellanöstern berör endast länderna direkt involverade i konflikten och att det inte är frågan om problem mellan G8-länderna. Vanhanens kommentarer saknar historiskt perspektiv och fördunklar med sin förenkling den faktiska situationen. Området dit Israel grundats har varit en politisk spelbricka länge och väl, och även det Brittiska imperiet använde sig av den under sin tid som kolonialherre. De som fått lida av stormakternas spel har främst varit oskyldiga civila. Både Israeler och Palestinier har lidit och kommer att fortsätta lida om inte det internationella samfundet tar sig i kragen och gemensamt fördömer Israels sinningslösa våld lika som man fördömer palestinsk terrorism. Det är helt enkelt oacceptabelt att Israel fått fortsätta kuva palestinierna genom ockupation och våld utan att det internationella samfundet kunnat sätta stopp för det. Det har inte sagts för intet att den fruktansvärda situation palestinierna tvingas leva i är en grogrund för terrorism. Med detta säger jag inte att terrorismen skall accepteras eller att Israel inte är en legitim stat. Vad jag vill säga är att man måste våga prata om orättvisorna utan att dömas som anti-semit. Innan detta görs kommer ingen internationell fredbevararstyrka eller inga diplomatiska initiativ att lyckas skapa fred.

1 kommentarer:

Blogger Tapio Laakso sa...

Vanhasen lausunto on aivan käsittämätön. Luulisi, että pelkästään bensan hintaa vilkaisemalla ymmärtää, että tämä ongelma ei rajoitu pariin Lähi-idän maahan. Mainitsemasi historiallinen ulottuvuus on täysin keskeinen. Onneksi ulkopolitiikkaa johtaa ainakin osaksi joku muukin kuin Vanhanen.

1:13 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida