torsdag, augusti 03, 2006

Saarelas förslag hjälper få studerande

Tanja Saarelas förslag om att höja inkomstgränserna för studerande som erhåller studiestöd har väckt diskussion. Fastän det är helt bra att höja på inkomstgränserna får inte Saarela mig att hoppa av lycka. Det är helt fel att börja härifrån: det är studiepenningen som i första hand bör höjas. Med detta förslag skulle en väldigt liten del av de studerande få det ekonomiskt bättre, och de som får det bättre är knappast de som behöver det mest. Saarelas förslag är en ideologisk manifestation om hur regeringens två stora partier vill att de studerandes usla ekonomiska situation i framtiden ska åtgärdas. Jag är minst sagt orolig över att det inför nästa regeringsförhandlingar knappast kommer att vara på de stora partiernas agenda att i tillräcklig grad höja studiepenningen: fastän Samlingspartiet från opposition skrutit med sin vilja att höja penningen, så skulle jag vara väldigt förvånad om det löftet faktiskt höll till tiden efter valet. Nu gäller det för studeranden, studentorganisationer och politiska ungdomsorganisationer att visa att man inte nöjer sig med detta. Linjen bör även i framtiden vara den, att inkomsgränserna inte höjs förrän studiepenningen höjts tillräckligt.

1 kommentarer:

Blogger Fredrik sa...

Tja, om man är lite pragmatiskt så tycker man i varje fall att det är bättre att det blir lite bättre för en del än att det inte blir bättre för någon alls. För jag skulle nog vara synnerligen överraskad ifall man skulle gå in för en höjning av studiepenningen mera under den här regeringen.

Det här är mycket synd naturligtvis. Det skulle definitivt ha varit dags att få en höjning. Men å andra sidan så måste man komma ihåg att det trots allt skett förbättringar för de studerandes ekonomiska situation under den här regeringen till skillnad från de föregående regeringarna. Främst naturligtvis höjningen av bostadstillägget men även höjningen av studielånet och möjligheten till skatteavdrag är förbättringar om än inte tillräckliga.

Men som sagt så behövs även en höjning av inkomstgränserna. Och ifall det skulle komma en höjning av studiepenningen skulle jag naturligtvis applodera.

10:55 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida