onsdag, september 13, 2006

Varför ska mamma betala?

I går kulminerade strejken "Lastentekolakko" med överräckandet av en adress med ca 3000 underskrifter åt ordföranden av riksdagens kvinnonätverk Heidi Hautala. Strejken finns till för att protestera mot den ojämlika ställningen män och kvinnor har på arbetsmarknaden. Strejkarna kräver att föräldraskapskostnaderna delas jämt mellan båda föräldrarnas arbetsgivare, något som i ett Nordiskt land med jämställdhet som grundpelare borde vara en självklarhet. Regeringen har tagit ett gott steg framåt i sin senaste proposition enligt vilken 90% av föräldraskapskostnaderna ersätts åt moderns arbetsgivare, men det vore viktigt att gå inför en 100% ersättning.

Efter att ha överräckt strejkadressen var Anna Bertills och jag med och överräckte en annan adress åt riksdagsgruppernas ordföranden. Den adressen kräver en 15% höjning av studiepenningen. Oppositionspartierna var så klart framme med löften om en omedelbar höjning, medan regeringspartierna var aningen försiktigare i sina utalanden. Det är fint att de Gröna och Samlingspartiet är så ivriga nu inför valet, men det är nog också frågan om äkta valpopulism. Sfp:s Stina Gestrin sade i sitt anförande att kravet är berättigat men att man även måste se över bostadstilläget och utsträcka det även till sommarmånaderna. Gestrin har rätt i att boendekostnaderna är en central del av problemet och jag hoppas det kommer att finnas kvar i alla partiers minne i framtiden. Det primära målet anser jag att fortfarandevis ska vara en höjning av studiepenningen vilket jag vet att sfp kommer att arbeta för under nästa valperiod.

måndag, september 11, 2006

Polisens lilla uppvisning

Poliscirkusen har fått gå på full rulle i Helsingfors. Vid sidan om att garantera toppledarnas säkerhet på ASEM6-mötet har man fösrsökt visa vad den finska polisen går för. I bakgrunden finns säkert den urartade Euromayday-demonstrationen och det förhållandevis lilla kaoset vid magasinen(jag vill påminna om att det sist och slutligen inte var någon som tände på...) då den finska polisen var handfallen pga sin minimala träning i att handskas med dylika situationer. Nu har man velat visa att man minsann kan klå upp lite anarkister. Statsminister Vanhanen ansåg i söndagens hbl att polisens agerande var väl grundat. Nå, jag vet inte om:

a) inringade av demonstranter och åskådare är speciellt produktivt eller ens lagligt. I Göteborg gick polisen in för inringningstaktiken vilket ledde till kaos av sällan skådad art. Nu var det visserligen tur att demonstranterna var såpass få och att få lät sig provoceras.

b) det är motiverat att fotografera och kräva identitetsbevis av folk utan någon egentlig grund. Dataombudsman Reijo Aarnio har bett om en utredning vilket visar att vi fortfarande lever i en Nordisk demokrati.

c) den mängd våld som synbarligen användes för att gripa demonstranterna var riktigt nödvändig.

Jag orkar knappt skriva att jag inte accepterar våldsamma demonstranter- men det anses väl passande. Jag anser också att organisatörerna av demonstrationen marknadsförde sig på ett löjligt och provocerande sätt, redan namnet är ju en invit till polisvåld. Hur som helst anser jag att polisens respons på Smash Asem-demonstrationen var oproportionerlig och fånig. Den kulminerade en period i Helsingfors historia då man inte riktigt förstått om man lever i en kontrollstat eller en liberal demokrati i Norden.

lördag, september 09, 2006

Böcker

Hade egentligen tänkt skriva om värnplikten, men eftersom det är en av mina få lediga lördagar(med croissanter och tidningar på morgonen och middag på kvällen) är det kanske mera passande att svara på några frågor en anonym bloggare utmanade mig svara på.

1. Kirja joka muutti elämäni

Tja, en ganska häftig fråga att börja med. Jag tror inte det går att svara på frågan, visst skulle det vara hemskt om en enda bok kunde ändra ens liv

2. Kirja jonka olen lukenut useammin kuin kerran

Den moderna demokratins problem läste jag två gånger när jag sökte in till ÅA, men det räknas knappast. Sagan om ringen av Tolkien och Narnia-böckerna av Lewis läste jag nog flera gånger om men det är några år sedan.... För att verka intellektuell kan jag ju tillägga att jag även läst Representations of the Intellectual av Edward Said två gånger-andra gången var på ett svettigt hotellrum i Palermo.

3. Kirja jonka ottaisin mukaan autiolle saarelle

Något mäktigt men underhållande borde det ju vara. Sedan kan man fundera om man tar risken att ta något helt nytt(som kan visa sig vara dåligt men som också kan vara en ny upplevelse) eller en gammal favorit. Jag tror kanske mera på det första alternativet och säger Krig och fred. Det är en bok jag gärna skulle läsa men hittils har jag inte hittat tillräckligt med sinnesnärvaro.

4. Kirja joka teki minusta hupakon

Hmm, skrattade nog ganska mycket åt En kort berättelse om traktorer på ukrainska

5. Kirja joka sai minut puhkeamaan kyyneliin.

Det är synd, men fastän jag skulle bli hur rörd som helst av en bok tror jag inte jag någonsin gråtit. Ibland blir jag så arg eller äcklad av en bok att jag måste ta en paus i läsandet, men gråta vet jag inte. Kanske det i såfall skulle vara något av typ Dickens.

6. Kirja jonka toivoisin tulevan kirjoitetuksi

Mitt eget storverk, så klart. Har inte ännu kommit mig för att skriva det, tyvärr.

7. Kirja jota toivoisin että ei olisi kirjoitettu

Finns inte vad jag nu kommer på. Alla böcker har haft sin plats, fastän vissa är fruktansvärt dåliga. Sen är det upp till en själv vad man vill läsa.

8. Kirja jota luen parhaillaan

Läser poikkeus säännöistä av Christian Jungersen. Jag fick den till födelsedagspresent av min mor. En psykologisk thriller med politik, folkmord och paranoida människor på en arbetsplats. De första 200 sidorna har varit bra, rekommenderar. Sedan har jag Pentti Saarikoskis samlade verk i min väska, läser den ofta på närtåget. Minä rakastan sinua är-trots den lite uttjatade titeln-en av de bästa finska dikter jag läst.

9. Kirja jonka olen aikonut lukea

Detta kunde bli en låång lista, man har ju så skamlöst lite tid i förhållande till hur många bra böcker det finns. Tony Blairs biografi ska jag säkert ta mig an, han är ju aktuell som en föredetting för tillfället(har Göran Persson en biografi?).

10. Haastan viisi bloggaajaa

Minna Lindberg, Miu, Knytte, Mats Löfström, Anna Bertills